V čem skladovat a přepravovat ovoce a zeleninu


Pěstování ovoce a zeleniny je natolik náročná zemědělská činnost, že u ní vydrží jen zlomek nadšenců. Není to zkrátka „posezení v kanceláři“, kde je vám úplně jedno, zda venku mrzne, až praští a sněží, anebo lije jako z konve či nepříjemně praží ostré letní slunce. Farmáři a drobní zemědělci musí pracovat za každého počasí a není vůbec snadné vypěstovat dostatek plodin, aby je bylo možno exportovat na trh.

Další záludností této práce je skladování a přeprava vypěstovaných produktů anebo jejich zpracovaných polotovarů. Nemůžete si totiž dovolit využít pro tyto účely jakékoli přepravní a skladovací nádoby, jaké jsou zapotřebí například pro stavební materiály, zde je nutné dodržet několik zásadních podmínek. Odvětví logistiky se v tomto směru věnují profesionálové, kteří nabízejí právě zemědělcům vhodné přepravní nádoby, například IBC kontejnery. Co o nich víme a čím se vyznačují?

rajská jablíčka

Zdravotní způsobilost – samotné kontejnery jsou zhotoveny z plastické hmoty, která je určena pro styk s potravinami. Tekuté a polotekuté složky potravin, například kečup, pasírovaná zelenina, ovocné pyré, dřeň nebo ovocné či zeleninové šťávy, se však vkládají do plastové fólie – vnitřní vložky, která je pochopitelně rovněž certifikována pro tyto účely.

ovocný džem

Vysoká pevnost a nosnost – každý z kontejnerů unese zátěž přibližně pěti tun. Lze je totiž vyskládat na sebe až do výšky pěti řad. Pokládají se na speciální plastové palety, jejichž nosnost je stejná, jako u kontejnerů. IBC kontejnery při pokládání na sebe zapadají do speciálních zámků, takže nehrozí jejich zřícení.

Skladování nevyužitých kontejnerů – výrobce těchto přepravních boxů myslí i na úsporu místa při skladování. Jsou totiž skládací, takže se během krátké doby velká bedna přemění na tenký plochý kvádřík.

Jednoduchá údržba – plastická hmota je dobře omyvatelná, a to zaručuje při skladování a přepravě potravin dokonalou čistotu, což je základním předpokladem pro úspěch v podnikání v této branži.